luni, 3 august 2015

Succese din automatism


Cum ar fi, dacă am realiza activități/ lucruri unul după altul cu siguranța că vom reuși și că munca noastră nu este în zadar? Ar fi minunat, aș zice. Pleci cu siguranță la drum, pe un drum cunoscut, deși nu este deja bătătorit de tine.

Pentru facilita înțelegerea, îmi iau drept exemplu nepoata în vârstă de 5 ani. Drăguță ea fiind, o zână ca-n povești, purta șosete albe cu fluturași și o rochița de un roz de trandafir. Frumos și cald afară repetam insectele învățate la grădiniță : buburuză, greiere, muscă, țânțar, fluture, rădașcă, furnică, lăcusta etc.… perfect. Urmând dialogul :

Eu : Fluturele ce este ?

Nepoata : Insectă

Eu : Pe dresurile tale ai insecte ?

Nepoata : Nu am insecte, am fluturi ?

Eu : Si fluturii ce sunt ?

Nepoata : Insecte.

Eu : Deci pe șosete ai insecte.

Nepoata : Nu. Am fluturi.

 

Dialogul s-a mai repetat de câteva ori pana când a asociat fluturele - insectele - șosetele. Am creat astfel precedentul. N-or fi toate insectele la fel de frumoase ca fluturii, dar acum știm insectele sunt pe șosete.

La fel și noi când realizăm pentru prima dată un lucru, ne este greu, acționăm din instinct rezolvăm problema și uităm cum am ajuns la rezultat. Când a doua oară vine aceeași problema, inventăm din nou ce mai inventasem tot noi, la problema anterioară.

Cum ar fi dacă am memora acțiunile/etapele care ne-au dus la succes ? A doua oară am face mai repede și mai bine pentru că am înlătura obstacolele deja cunoscute.

De exemplu, dacă în mod recurent sau aleatoriu sunt pusă în situația de a găsi soluții creative, știu că o minte calmă, într-un loc liniștit, răsfoind o carte sau file de internet, îmi generează automat ideii legate de subiect. N-or fi toate 100% bune, e ca un brainstorming cu tine însuti. L-am folosit odată a dat roadele așteptate și îl folosesc ori de cate ori am nevoie.

In mod similar putem face și cu alte subiecte, cum ar fi : creșterea vânzărilor, tratarea unui client nervos, pregătirea unei prezentări… faci odată (ajutat sau împrumutând din experiența altora și adaptând) odată făcut, le conștientizam eventual chiar le scriem, pentru fi gata de utilizare data viitoare.

Intr-adevăr situațiile nu sunt 100% identice, cu un pic de efort având deja fixată o modalitate de lucru, reducem eforturile noastre și ne garantam succesul. Vorbim în acest fel de crearea unor : automatisme, sisteme, mecanisme, procese, proceduri sau oricum v-ar fi la indemna să le numiți, toate destinate să-ți asiguri succesul. Sunt ale tale și sunt personalizate, sunt calea ta spre success.

Tu ce ai pe șosete ? Fluturi sau insecte ? 
Notează etapele alegerii și  folosește-le cu prima ocazie!

Niciun comentariu: